Produkty

EM Bokashi Starter Kompostowy

« POWRÓT

Dostępne pojemności

słój: 2 kg

opakowanie uzupełniające: 5 l

Opis produktu

 

Mikrobiologiczny aktywator procesów fermentacji przeznaczony do przyspieszenia i stymulacji procesu kompostowania odpadów organicznych. Może być stosowany w wiaderkach do domowego kompostowania odpadków kuchennych jak i na pryzmach kompostowych.

Przy przygotowaniu gleby ogrodniczej dodatek EM Bokashi Starter Kompostowy poprawia jej właściwości i sprzyja uprawie.

Odpadki kuchenne stanowią około połowy wszystkich odpadów w gospodarstwie domowym. Przetwarzanie tych odpadów stanowi duży problem ekonomiczny i środowiskowy.

Przy użyciu EM i EM Bokashi można przeprowadzić recykling odpadów spożywczych i wyprodukować cenny kompost do nawożenia ogrodu i roślin doniczkowych. Odbywa się to przez zaszczepianie odpadków organicznych w specjalnych pojemnikach za pomocą EM Bokashi (fermentowane z EM otręby zbożowe). EM Bokashi umożliwia stabilny proces fermentacji z eliminacją procesów gnicia, przykrych zapachów i uciążliwych much.

EM przy troskliwym zastosowaniu oszczędza czas i pieniądze.

 

Stosowanie

 

Stosowany w ilości 1 kg preparatu na około 100 kg masy organicznej, w połączeniu z 10% roztworem EM Naturalnie Aktywny lub EM Ogród.

 

Jak przygotować kompost z odpadków kuchennych?

 

Przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi
     Starter Kompostowy.

Rozdrobnij odpadki organiczne takie jak: obierki, zwiędnięte nie nadające się już do jedzenia
      warzywa i owoce (nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost) i rzuć do wiaderka. Kompostować
      można także fusy, skorupki z jaj, resztki pieczywa, nawet obierki z cytrusów.

Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter
      Kompostowy.

Dociśnij odpadki w wiaderku, tak aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za
      pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.

Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka, tak aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.

Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.

Co 2-3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu (odkręcając kran u podstawy
      wiaderka). Stosuj go rozcieńczony z wodą w stosunku co najmniej 1:10,  do nawożenia roślin w
      ogrodzie lub kwiatów doniczkowych.

Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia
      procesu kompostowania.

Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i możesz
      zaobserwować ubytek objętości kompostowanych odpadków. Czasem na powierzchni
      może pojawić się kożuch pożytecznej pleśni, który jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na
      jakość kompostu.

Tak przygotowany kompost możesz przekopać z glebą na grządkach w ogrodzie, bądź zbierać na
       pryzmie kompostowej aż do uzyskania pożądanej ilości kompostu. Aby kompost nie tracił
       swoich właściwości warto zabezpieczyć pryzmę kompostowa folią lub przykrywać skoszoną trawą,
       liśćmi, dociskając w miarę możliwości.

 

 

 

Cechy produktu

  • sypki biologiczny aktywator procesów fermentacyjnych w kompoście i w glebie
  • idealny w produkcji kompostu bez konieczności napowietrzania pryzmy
  • proces gnicia zastąpiony fermentacją
  • pomaga przerobić trudno kompostujące się materiały
  • nośnik pożytecznych mikroorganizmów dla gleby i roślin
  • idealny dodatek do podłoża