Zdrowie

Świat zewnętrzny, który wszedł do wewnątrz.

„Śmierć czai się w jelitach” – nauczał w XVI wieku Paracelsus. Stąd wywodzi się ogólnie akceptowany i logicznie uzasadniony pogląd, że 65 do 85 procent sukcesu układu odpornościowego ma swoje źródło w zwykłym procesie trawienia.
Jaki  wpływ na ten najważniejszy czynnik układu odpornościowego organizmów wyższych ma otoczenie?

Energię żywności można zmierzyć

Każdy przejaw życia da się zmierzyć jako przepływ prądu. Węglowodany, tłuszcze, białka i inne składniki odżywcze są »bateriami« dla prądu. Podczas przetwarzania artykuły spożywcze tracą energię. Spójrzmy na życie od strony praktycznej. Po to, żebyśmy mogli się śmiać, kłócić, kochać, myśleć, chodzić czyli normalnie funkcjonować, w naszych ciałach musi płynąć prąd. Żeby żyć, zużywamy energię. Jeśli można zmierzyć prąd, to znaczy, że istnieje przepływ elektronów.

EMX Gold - siła antyutleniaczy

EM•X Gold  jest napojem odżywczym, z którego picia każdy może mieć wiele korzyści zdrowotnych.Około 30 lat temu japoński naukowiec, prof. Higa, stworzył podstawy naukowe dla technologii EM.
Na początku opracował on mieszaninę przyjaznych mikroorganizmów o działaniu regenerującym, które mogą praktycznie w każdym środowisku rozwijać działanie stymulujące i pomagające. Mieszaninę tę nazwał "EM - Efektywne Mikroorganizmy®".

O fermentowaniu ziół i owoców

Fermentacja jest starym sposobem przekształcania materii organicznej. Od zarania dziejów służyła do wyrobu chleba, wina i konserwowania różnych pokarmów. Człowiek nie w pełni pojmował, co powoduje te metamorfozy, ale zmysły i intuicja go nie myliły. Dzięki fermentacji wiele produktów otrzymywało nowe życie – wyrafinowany smak i markę panaceum. Któż nie tęskni do kwaśnego mleka z wilgotnej piwnicy, ciepłego podpłomyka, do kiszonego korniszona albo do literatki domowego czerwonego wina z porzeczek?...