Kompost

Kompost - materia, która wraca do obiegu w przyrodzie

Jesień w ogrodzie to czas zbiorów.
Dojrzały owoce, zaczynają opadać liście, rośnie od różnego rodzaju materii organicznej pryzma kompostowa. Nie zmarnujmy resztek jakie daruje nam natura: skoszonej trawy, plewionki, resztek kuchennych, liści ... Posłużą nam do produkcji doskonałego kompostu i przez to powrócą do naturalnego obiegu materii w przyrodzie.

Domowe Bokashi, czyli o kompostowaniu

Witaminy wytwarzane przez mikroorganizmy w bokashi mają szczególnie korzystny wpływ na wzrost i namnażanie organizmów żyjących w glebie, które są odpowiedzialne za odżywianie roślin.
Bokashi zawsze produkuje się bez dostępu tlenu, ponieważ tylko w takich warunkach mogą się namnażać bakterie kwasu mlekowego.
Bokashi z odpadków kuchennych ma bardzo wyważone proporcje substancji odżywczych. Po 10–14 dniach bokashi przejmuje odczyn pH otaczającej go gleby.

Kompostowanie odpadków kuchennych

Odpadki kuchenne stanowią około połowy wszystkich odpadów w gospodarstwie domowym. Przetwarzanie tych odpadów stanowi duży problem ekonomiczny i środowiskowy. Przy użyciu wiaderek do kompostowania Organko i EM Bokashi można przeprowadzić recykling odpadów spożywczych i wyprodukować cenny kompost do nawożenia ogrodu i roślin doniczkowych.

Pielęgnacja kompostu z Technologią EM

Wielu właścicieli działek i przydomowych ogródków chce je uprawiać metodami ekologicznymi, dlatego mają oni potrzebę przygotowywania dobrego kompostu do zasilania swojego ogrodu. W zasadzie kompostownik jest najprostszym sposobem zagospodarowania nadmiernej ilości materiału organicznego tak, by mógł on wrócić do obiegu ogrodu i mógł przyczynić się do wzrostu nowych roślin.